SPG-workshop Verkiezing Beste Overheidsorganisatie van het Jaar, i.s.m. VOM

October 24, 2017

Op 24 oktober brachten wij, SPG-onderzoekers en de VOM, geselecteerde deelnemers van de verkiezing Overheidsorganisatie van het Jaar (http://www.overheidsorganisatievanhetjaar.nl/verkiezing) bij elkaar. Niet om de finalisten te vieren – dat gebeurt op 20 november a.s. (https://www.vom-online.nl/agenda/agendapunt/206) – maar om verhalen uit te wisselen en te leren van elkaar. Daartoe hadden wij een programma samengesteld met ruimte voor reflectie over waar we nu staan als overheidsorganisaties en ideeën over hoe het verder moet.

Op een ervaringenmarkt over hun pad naar succes vertelden tien organisaties die in 2017 en 2016 op de shortlist stonden hoe hun pad naar de nominatie eruitzag. Niet enkel hun sales pitch werd herhaald: ze vertelden hun verhaal waarin ook plaats was voor pieken en dalen. Dit ontlokte bij toehoorders veel vragen en in het gesprek werden recepten gedeeld over hoe tegenslagen te overwinnen, hoe veranderprocessen onder stoom te houden, en hoe zowel de rol van bestuurders als van medewerkers evolueert. Om ook te belichten wat er na zo’n verkiezing gebeurt met de winnaar, vertelden winnaars van vorige edities (2014 en 2015) hoe het hen was vergaan. Deze ronde van de ervaringenmarkt ging over consolidatie van succes. Opnieuw kwam het gesprek op gang: over hoe je blijft leren, over het interne belang van zo’n erkenning en over hoe daarna niet op de lauweren te gaan rusten. De openheid van de deelnemers en de durf om ook moeilijke momenten te benoemen tijdens de hele ervaringenmarkt, weekte ook bij de toehoorders veel reflectie los op de eigen organisatie.

In een laatste ronde gingen we hiermee aan de slag: nadenken over de toekomst van de publieke sector en zijn overheidsorganisaties. Met alle ervaringen en verhalen in het achterhoofd, bedachten we hoe de rechtmatige, de presterende, de samenwerkende en de responsieve overheid weerspiegeld wordt in de publieke sector. Dat al deze eisen samenbrengen niet vanzelfsprekend is, werd snel duidelijk. Specifieke knelpunten, maar ook succesvolle processen stonden centraal. Wij zijn er niet uit gekomen. De uitdagingen – bijvoorbeeld, vertaal je rechtmatigheid in ruimte of regels? Hoe ben tegelijkertijd rechtmatig én responsief? – blijven. Daarom gaan wij binnen ons onderzoeksteam verder. We verzamelen onze indrukken en bevindingen, geven die terug aan de aanwezigen, en gaan dan opnieuw aan de slag met de feedback. Het resultaat van deze heen-en-weer ziet u hier verschijnen. Deze bijeenkomst heeft bij ons althans genoeg inspiratie losgemaakt om verder te gaan!

 

Stefanie Beyens

Scott Douglas

Paul ’t Hart

Lieske van der Torre

 

 

For key note please click here

 

For reflection please see here

 

 

 

 

 

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Archive
Please reload

Search By Tags
Please reload

Recent Posts
Please reload

Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

Contact Us:

Bijlhouwerstraat 6, 3511 ZC Utrecht, The Netherlands

TEL: +31 30 253 81 01  |  EMAIL: info.usg@uu.nl

This project has received funding from the European Research Council (ERC) under the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme (grant agreement No694266)